Mayores

Mayores, prudentes pero activos

La pandemia nos ha tronchado nuestra marchosa actividad. La prudencia es necesaria y la precauci贸n, en algunos momentos excesiva, trastoca nuestros encuentros y frena las iniciativas. Pero el talante del Colegio y su ejemplo de mantenerse, sin entreguismos ni frustraciones, activo y esperanzado, nos ha llevado a celebrar distintos encuentros. Hemos aprovechado actos dels Amics de la Real Acad猫mia de Cultura Valenciana y hemos conocido mejor Valencia. Tambi茅n hemos asistido al Taller de 鈥淧rotagonista T煤鈥 y sabido m谩s sobre Derecho y Transmisiones Patrimoniales (31/5).聽 Se ha podido avanzar en el uso del m贸vil y la digitalizaci贸n en general (tres sesiones). Por fin hemos salido de excursi贸n a Cabanes y Benassal y de ello, por extraordinario se da buena cuenta en art铆culo aparte. Oficialmente nos hemos despedido en almorzar compartit (14/6) y vamos a cargar las pilas para que septiembre nos pille en forma. Para el 4 de octubre ya tenemos fijada una magnifica excursi贸n a ELCHE. Ciudad que cuenta con dos Patrimonios聽 de la Humanidad:聽 El PALMERAL, que nos mostrar谩 nuestro amigo el Prof. Balleter-Olmos, insigne Paisajista y Acad茅mico y EL MISTERI D鈥橢LX 聽del que hay un centro de interpretaci贸n que te sit煤a聽 dentro del acto. El restaurado Castillo Palacio de Altamira y la degustaci贸n del arroz del Nugolat (no en costra) merecer谩 nuestra visita. Vale la pena que reservemos la fecha y no tomemos visitas m茅dicas ni nietos.

FELIZ VERANO

D鈥檈xcursi贸 a 聽Cabanes i Benassal.聽 Tornem

Hola Amics.聽 Busquem-nos be, per a poder-nos trobar,聽 en la millor salut.. Dimarts 24 de maig, 聽聽聽en perfecte mat铆 eix铆rem els Majors dels Agents Comercials.聽 Era el quart intent, des de que en febrer program脿rem l鈥檈xcursi贸 a Cabanes i Benassal, ajornada cada m茅s, per salut, orage i quasi al remat per manca de bus.

Tot an脿聽 de perles: almorzar de llaurador,聽 a triar del qu茅 m茅s vols i visita a la part migeval de la vila,聽 de la m脿 de Soledat聽 de聽 Miguel i Xavier de Tom脿s. Com tots els recintes que foren amurallats, ara se veta de tr脿nsit el de Cabanes i de pas a qui no vaja a gojar de les conservades senyes聽 identit脿ries:聽聽 fronteres de pedra vista, arcs i dintells, finestres geminades i pau d鈥檜n atre temps… Pero que hui fa present m茅s avall un ample terme de plana f猫rtil, llepant els peramunts del Desert de les Palmes i els baixos aiguamolls de la Ribera, impagable reducte de la naturalea; tot a la vora d鈥檜n Arc que podr铆a donar-nos lli莽貌 de tr脿fec en sigles, des de la romanisaci贸, mare de l鈥檈ncara inacabat corredor Mediterr脿neu de C脿di莽 a la frontera.

Segu铆rem a Benassal i la molt aconsellable visita a la vila antiga, tan ins貌lita incl煤s per als que van a buscar-li la saludable aigua:聽 no cap聽 dir mes. S貌lament quedar-nos en la gastronomia del Rac貌 de la braseria,聽 quan el tast de tots聽 els plats de sa carta nos mantingu茅 emplatats i llepant-nos els colzes,聽 per all貌聽 de que plovia 隆a canters!聽 i 脪scar el cuiner, no volia que nos bany脿rem,聽 desmayats i en apatia.聽 Des de les dos del migdia, fins a les sis i sense acabar de traure entrants, ensalades, olles, arr貌ssos, verdures;聽 suc i tro莽, peix,聽 carn, embotits i formages鈥 i els postres de fantasia, quallada i poma torrada. 聽Com en els聽 rics casamemts de poble. Quan la tron脿 pass脿, ya no visit脿rem , com voliem, els entorns que en La Font d鈥橢n Segures i el Rivet son dignes.聽 Perque arribar a les huit a Val茅ncia, calia. Nos acovil脿rem en bon bus i expertes mans, de modo que es feu el silenci i majormen tanc脿rem els ulls, mes que els ten铆em plens de vert. Aplegats feli莽ment a la Porta de la Mar, hav铆em recuperat l鈥橢speran莽a de gojar, passats dos anys, de les excursions del segon dimarts de m茅s, els Majors d鈥橝gents Comercials. Salvant-los per damunt聽 dels聽 alifacs i malalties, les聽 deflaccions del cens, crian莽a de nets i excuses de mal pagador. Incl煤s de l鈥檕rage i encara trobant bus, ixqu茅rem avant. Perque 茅s molt m茅s lo que al remat es guanya en colectiu, que el treball que l鈥檕rganisaci贸 nos demana. 聽Seguim avant.

Vicent Ramon Calatayud