Mayores

Picaota de Nadal

Hola amics, 

Dimarts 19 tinguérem els Majors del Agents Comercials la ya tradicional “picaota de Nadal” al redòs de la Patrona la Maredeu de l’Esperança . És un clàssic almorzaret de poble  valencià,  en el que no poden faltar el cacau i tramús, olives i papes, pasticets de pisto i més frivolitats salades, fent costat a delicats tastets de carabasseta i albargina com flors al forn, que duen mans destres… i joc d’entrepans XXI: barres llargues farcides que tallant-les  en 5 i a voluntat, hi ha qui se’n papà  3 o  4… Esgarraet, llonganissa en faves, llomello en creïlles, “tortilles” en carchofa, seba o pimentó, etc., en tanta gràcia fetes que al remat, quan algú me preguntava de qué eren, yo responia -d’ou  …està és d’ou-;  també  els hi hagué de tonyineta i olives en anchoa per pinyol… ¡¡che¡¡  de tot lo mengivol, en pa recent.  Cervessa de malta, vi blanc verdil i negre bobal; bona gana i millor companyia, sense que falten les clementines i alguna poma a mòs redó, per a desembafar. l  quan el personal aquieta la gana és bon moment de traure, ben fresc el cava, elevant la copa al brindis, per  l’autoritat competent, la nostra Vicepresidenta en funció delegada del President.   I toca passar al dolç, ací Rosa Ardit porta generosa les receptes d’Oliva: pasticets de moniato, coquetes de sagí, rollets i algun cor en armela.  Clar que no falten els torrons i els polvorons, les chocolatines etc., que demanen uns colpets de vi dolç: el de Xaló, negre i en cos, no tan aixaropat com les clàssiques misteles, resulta  el glop perfecte. Dic açò  perque els dolços i el cava no lliguen, per més que el personal castigue al paladar. Yo el cava el prenc ans del dolç,  o  si he pres dolç, me netege la boca en un bossinet de pa, ans de traguejar i brindar en cava, perque este és mes àcit.  

Bo, l’intercanvi de loteria,  el referir-nos històries i ofegar algun gemec pels alifacs, va be  mentres tanquem fent rogle, per a escoltar-nos tots els presents en tanda, felicitant-nos i animant-nos: concentrem i repartim energia, per a encomanar-la igualment  als colegues que no han pogut vindre i sufragant-la per als que ya no podran acodir més. Total, que en participar d’estos actes, generem endorfines i recarreguem les bateries.  Per ad açò també és bo un Colege com el d’Agents Comercials, que guardem la professionalitat  de per vida. Ara rememorem  que en 20 de decembre és celebra el dia mundial de la solidaritat. Ahí quedà el nostre desig.

Nosatros a vore pel Calendari de Lo Rat Penat este 2024, el santoral valencià, recordant lo que fórem i podem fer plans per a tot l’any.  I que això arribe a tots els oyents i allegats.  Eixamplant-se als colegiats  

 Vicent Ramon Calatayud